Relationer & tilknytning

0
399

I onsdags skrev jeg om, hvordan jeg, fordi jeg er enebarn, altid har troet på, at man skal være kompromisløs i nære relationer.

En anden ting, jeg har taget med fra min opvækst som enebarn, er min måde at knytte mig til andre mennesker på – jeg har altid oplevet stor opbakning og ikke mindst en masse kærlighed hjemmefra. Samtidig er jeg også vokset op med, at man skal være selvstændig!

Jeg har altid været vant til at klare mig selv og nyder friheden i ikke at være aaalt for afhængig af mine omgivelser. Til gengæld sætter jeg også stor pris på at have et godt bagland, som jeg kan søge støtte og hjælp hos, når tingene ikke lige spiller.

Netop min opvækst, afspejler sig utrolig meget i min måde at knytte mig til andre mennesker på – og det gælder helt sikkert også for dig…

Psykologisk set er det nemlig bevist, at den måde vi knyttede os på som børn, meget ofte afspejler sig i hvordan vi tilknytter os i vores senere nære og romantiske relationer. Og lige netop det faktum er super god info at have, hvis man gerne vil have et bedre kendskab til sig selv, sine relationer og hvorfor der af og til opstår konflikter.

Fire former for tilknytning

Overordnet set findes der fire forskellige tilknytningsstile. Tjek dem ud herunder, find ud af hvilken der beskriver dig og udnyt kendskabet til din fordel! Jo bedre du kender dig selv, dine styrker og dine svagheder, jo stærkere bliver dine nære relationer.

Ambivalent

  • Du har let ved at knytte dig følelsesmæssigt til andre, men føler ofte at andre ikke gengælder tilknytningen/det følelsesmæssige bånd i ligeså stor grad.
  • Du er usikker på dig selv og bekymrer dig ofte om, hvad andre tænker om dig.

Sikker/tryg

  • Du har let ved at knytte sig følelsesmæssigt til andre og nyder den gensidige afhængighed, der opstår i kraft af relationen.
  • Du hviler i dig selv og bekymrer dig ikke om, hvad andre tænker om dig.

Afstandstagende

  • Du har svært ved at knytte dig følelsesmæssigt til andre og foretrækker ikke at være bundet af gensidig afhængighed.

Disorganiseret

  • Du har et ønske om at være tæt knyttet til andre, men så snart de kommer tæt på, opleves det som intimiderende, hvorfor du ofte ender med at trække dig fra tætte følelsesmæssige relationer.

Husk, der er kun tale om forskellige stile inden for tilknytning! De beskriver altså ikke et endegyldigt facit – og heldigvis for det 🙂

Vi kan desuden have forskellige tilknytningsstile i forskellige relationer og vi kan tilmed udvise en blanding af forskellige stile i samme relation. Så vær opmærksom på ikke at have for ‘firkantet’ et syn på tilknytning, men brug det som guide og vejledning til at kende dig selv bedre – og måske endda som et retrospektivt værktøj til at forstå tidligere konflikter og undgå fremtidige.

Slutteligt er det også værd at nævne, at du kan styrke din og din partners generelle tilknytning ved at have fokus på fire punkter i jeres relation. Læs meget mere om fokuspunkterne og hvordan du/I arbejder med dem i Birgittes indlæg om kærlighedens bånd.

Rigtig god aften derude!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here