Sådan får du lettere ved at sætte ord på dine følelser

0
725

Har du svært ved at sætte ord på og kommunikere dine følelser til din partner? Bare rolig herunder kommer der flere tips til, hvordan du kan gøre det lettere for dig selv og ikke mindst din partner.

Find dit indre barn frem og sig tingene som de er

Jeg ved godt, at det kan lyde lidt barnligt. Men det er netop det, jeg ønsker at vende tilbage til. Det indre barn. For børn fungerer uden samme tankmæssige filter som voksne. Samtidig er børn også gode til at kommunikere tingene ligesom de ser og oplever dem. Det er ubesværet og ligetil at forstå børn.

Det er lige netop det vi kan lære noget af, hvis vi har svært ved at tale om følelser og får sat ord på 🙂 Det kræver nemlig ikke, at vi har kæmpe mænger erfaringer eller lignende. Vi oplever alle følelser fra den dag vi bliver født og fra den dag vi har sprog, bliver det også muligt for os at sætte ord på disse følelser.

Børn er umiddelbare og gode til at give udtryk for deres behov og deres kærlighed.

Jeg skrev for eksempel engang et kærestebrev til en af drengene i min børnehave. Her fortalte jeg, kort og godt, at jeg synes han var sødere end de andre drenge og at jeg synes vi skulle være kærester. Ret ligetil, synes du ikke?

Og se, det var jo slet ikke så svært. Eller farligt for den sags skyld 🙂 Det er netop denne tilgang, jeg mener, at vi kan lære lidt af som voksne. Det hele behøver ikke være så kompleks og gennemtænkt. Kærlighed er ofte bedst, når den er umiddelbar og direkte.

Nu har du måske godt gættet næste step, så lad os bare smutte videre til det:

Skriv et kærlighedsbrev

Nemlig. Hvis du gerne vil have lettere ved at udtrykke dine følelser over for din partner, så kan det faktisk hjælpe at skrive et kærlighedsbrev.

Du vælger selv, om du vil give kærlighedsbrevet videre. Eller om du gemmer det og bruger det som en hjælp til dig selv.

Det vigtigste, når du sætter dig til at skrive dit kærlighedsbrev, er, at du ikke overtænker tingene. Husk at være umiddelbar og bare skrive det ned, der falder dig ind.

Du kan tænke på “øvelsen” lidt som en sammenhængende brainstorm. Det hander bare om at få alle de gode tanker og følelser ned på skrift. En stavefejl hist og her eller lidt kringlet sprog, det er ikke så afgørende. Det vigtigste er at få følelserne “ud af hovedet” og ned på papir 🙂

Hvorfor er det vigtigt? Jo, når vi først får tingene udtrykt, kan vi bagefter vende tilbage til dem. Nu står de jo der på papiret, helt klart og tydeligt. Og så bliver det også lettere for os selv at blive klare over, hvilke tanker og følelser vi egentlig render rundt med.

Denne indsigt i egne følelser, gør det også lettere at sætte ord på dem. For nu har vi noget helt konkret at støtte os til.

Hvis du stadig synes, at det er for svært at kommunikere dine følelser mundtligt videre til din partner, så ville jeg starte med at “sende” kærestebrevet 🙂 Det i sig selv, er et utroligt stærkt signal at sende.

Tips til dig, der har svært ved at komme i gang

Synes du, at det kan være lidt svært at “finde de der følelser frem” og få dem skrevet ned? Så er du ingenlunde alene. Derfor har jeg herunder skrevet nogle forskellige spørgsmål, som du kan stille dig selv inden du går i gang med skiblerierne. De er desuden også gode, hvis du oplever, at gå lidt i stå undervejs 🙂

  • Hvad er din partners dejligste kvalitet?
  • Hvornår gør din partner dig stolt?
  • Hvad er jeres bedste fælles minde?
  • Hvornår føler du dig glad sammen med din partner?
  • Hvilke små ting gør din partner for dig i hverdagen?
  • Hvilke drømme har du for jeres fælles fremtid?

Tillægsord kan desuden også være et godt sted at starte, hvis du er lidt på bar bund med at beskrive din følelser.

  • Tænk på din partner og beskriv hvilke kvaliteter/værdier du ser i vedkommende (eg. omsorgsfuld, modig, betænksom, god udstråling, selvsikker, osv.)

Når du først har skrevet disse kvaliteter og værdier ned, så ved øvelsen på hovedet.

  • Læs de beskrivende ord op og tænk så på hvad alle disse kvaliteter giver dig. Hvad får de dig til at føle? (eg. glad, stolt, elsket, betydningsfuld, tryg, osv.)

Du har nu fundet frem til flere forskellige tillægsord, der både beskriver din partner og hvordan du har det med ham/hende. Det er et rigtig god udgangspunkt for at skrive et kærlighedsbrev og virkelig få koblet de konkrete kvaliteter og værdier som din partner har, sammen med de følelser, som du selv sidder med.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here